Sommartårta

När mamma och pappa var här på besök i förra veckan så bjöd jag på en härlig sommartårta!



Den var väääldigt god! Botten är som en kladdkaka och med jordgubbar och grädde till så blir det en riktigt härlig sommartårta!


Kanderade björklöv

Något som jag tycker är väldigt fint men aldrig provat att göra är att kandera.
Man kan kandera mycket fint, bland annat rosor, krasse, syren och som jag kanderade idag, björklöv!

Tror väl att man kan kandera det mesta men var noga med att kolla så det inte är något giftigt ;)
Ska du kandera rosor så välj obesprutade!

Såhär enkelt är det:

Du behöver en äggvita och strösocker.
Sätt ugnen på 100 grader ett tag innan så den hinner stå i rätt värme.
Vispa äggvitan ganska hårt så att den inte är "trådig" och "slemmig" utan vit och fluffig.
Pensla, i det här fallet, björkladen och vänd dem sedan i strösocker.
Lägg på en plåt med bakplåstpapper.
Sätt in i ugnen och låt stå ca 30 min. Ta sedan ut bladen och låt de torka innan du garnerar.

Ja, så har du jättefin garnityr till dina muffins, vårtårtan... oj... såg lite konstigt ut... inte vårt tårtan utan VÅR tårtan ;)

Man kan äta löven men man behöver ju inte om man inte vill :)


Björk är fint och finns gratis att plocka i naturen ;)


Sockriga blad :)


Se så fint det blir :)

Gulliga muffinssaker!

På hemsidan http://bluebox.se finns det mycket roligt, bland annat detta!


Cupcakeskedar :)


Cupcake-tesil :)


Servera cupcakes i tekoppen :)


Läppbalsam i form av små cupcakes :)


Om man har ätit många cupcakes så måste man hålla koll på vikten :)

Påsktårtan

På påsken måste man äta påsktårta :)





Tårtbotten bakade jag enligt detta recept från boken "Sju sorters kakor".

Prinsesstårta

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en rund form, ca 26cm i diameter. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan ner detta i smeten och blanda om väl, Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Fyllningen:
I nedre lagret har jag en fyllning som jag gjorde på marsankräm, vispgrädde, vaniljsocker och gelatin. Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten. Koka upp marsankräm (2 port enl. förpackningen), lägg i gelatinbladen i den varma krämen och låt svalna. Vispa grädden hårt och blanda sedan ihop den med marsankrämen och smaksätt med vaniljsocker.
I det övre lagret hade jag mango/passionsfruktsmousse som jag blandade med krossad ananas och passionsfrukt.

Till locket så använde jag ofärgad marsipan som jag färgade med gul karamellfärg.
Självklart hade jag gul grädde på tårtan innan jag la på locket.







För fler bilder från påsken, kolla in här: http://photolicpyssel.ksonart.se/#10.0

Currysill

Som varje år vid påsk, midsommar och jul så äter vi SILL.
Sill är såå gott! Tyvärr tycker inte alla om sill, är du en av dom så ska du prova denna hemmagjorda sillsorten!

Hemmagjord sill är alltid godast, som mammas inlagda sill :)

Lätt som en plätt att göra denna goda CURRYSILL http://www.recept.nu/1.12224/ulrika_hogberg/smaratter_tillbehor/fisk_skaldjur/currysill


Skär purjolöken tunt, hacka äpple och syltlök i småbitar.


Blanda i curry och honung eller vit sirap (jag använde vit sirap).


Blanda ner creme fraiche och majonnäs.


Jag använde 5-minuterssill, jättesmidigt med färdigskurna bitar.


Blanda till sist i sillen.


Häll upp i en trevlig burk och låt stå över natten innan man äter den!


Jordgubbsglass

Igår gjorde vi jordgubbsglass i glassmaskinen. Men vi använde inga riktiga jordgubbar :(
Det finns ju smaksatt grädde att köpa från arla, antingen jordgubb eller choklad så vi testade en sån.
Grädden var ganska tjock och det fanns små jordgubbsbitar i, när man vispade den så blev den lite grå i färgen och inte alls lika fluffig som vanlig grädde. Det funkade att ha i glassmeten i alla fall.
Ingen grädde jag rekomenderar till den som inte tycker om sött för den var riktigt söt-sliskig.

Här är grundreceptet för:

Vaniljglass i glassmaskin

2 st äggulor
2,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

 Vispa äggulor, socker och vaniljsocker så att blandningen blir lätt och luftig. Vispa grädden så den blir nästan hård. Rör ner grädden och mjölken i de övriga ingredienserna och se till att allt är välblandat. Kör i glassmaskinen.


När glassmaskinen arbetade så tog vi en drink på balkongen.


Lite kyligt var det.


Glassmaskinen jobbar för fullt!


Under tiden glassmaskinen arbetade så hällde jag på lite
jordgubbssås för lite extra jordgubbssmak.


Hemmagjord jordgubbsglass, gott :)


Snart är det påsk!

Då måste man såklart baka påskkakor, vilket jag har gjort idag!

Använde mig av ett recept som ni kanske känner igen, nämligen "sugar cookies". Gjorde sådana för ett tag sen, se här för recept: http://bakeoholic.blogg.se/2011/january/sugar-cookies.html

Idag gjorde jag lite annorlunda! Jag hade en pepparkaksform som såg ut som en ring, den vandaliserade jag lite så att den blev till ett ägg :)

När kakorna var färdiggräddade och hade svalnat så gjorde jag en kristyr eller royal icing som man kallar det för in america.

Kristyr/Royal Icing

ca 4 dl florsocker
1 äggvita
Valfri karamellfärg

Mät upp florsocker i en bunke och häll i lite äggvita i taget medans du vispar med elvisp.
Om den blir för lös, ha i mer florsocker. Om den blir för hård, ha i mer äggvita.
Vill du kunna spritsa ut den så ska den vara ganska hård.
Ha till sist i vilken karamellfärg du önskar.


Färdiggräddade "ägg".


Kristyren redo att spritsas!


Påskkakor!


Man ser tydligt vilka det är som ska få äta påskkakorna :)


Glad Påsk :)


Mixed fruit cobbler

Idag fick vi besök av Peter, Susanne, Tomas och Ann-Cathrine som har varit i Sälen och åkt skidor.

I början av året köpte jag Leilas bok "one more slice", med recept taget från den boken har jag tidigare gjort "Chunky monkey chocolate brownies". Idag var det dags för något helt annat men fortfarande amerikanskt :)

Cobbler är ett amerikanskt recept och resultatet blir ungefär som en smulpaj fast på sockerkakssmet men mycket godare!
Man kan använda sig av vilka frukter och bär man vill!

Mums så gott det blev, mitt resultat blev inte perfekt för jag använda frusna bär så det blev ganska "saftigt" :)



Mixed fruit cobbler

1 form/sex portioner

Cobblersmet
100 gram smör
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
skal av 1 citron
1 nypa salt
1/2 dl strösocker
3/4 dl kaffegrädde
1 dl kokosflingor

Fyllning
1 liter blandade bär
1 dl råsocker
3 persikor
50 gram mandelspån

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Tärna smöret i småbitar och nyp ihop det med vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, rivet citronskal, salt och strösocker.
3. Tillsätt lite kaffegrädde i taget och rör ner kokosflingor.
4. Blanda bären med råsocker. Klyfta persikorna.
5. Varva bär, frukt och smet i en liten ungsfast form (cirka 20x15 cm). Strö över mandelspån.
6. Grädda den gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Ät som den är eller med vaniljsås som vi gjorde :)


Egentligen ska det vara färska persikor men det fanns inte
på Viberga!


Bären blandades med råsocker. Fick ta frysta bär men snart är det
säsong så man kan handla färska bär!


Cobblersmeten!


Före gräddning.


Efter gräddning!


Gott gott gott!


Mitt älskade Paris

För er som är intresserade av att se bilder från vår Paris resa så kan ni gå in här:

http://photolicpyssel.ksonart.se/

Av cirka 2500!! bilder från resan har jag valt ut ca 250 som visas :)


KLADDKAKA

Ja, kladdkaka sitter aldrig fel! Den nya ugnen vi har fått gräddade kladdkakan PERFEKT.
Förra ugnen var så dum, alla kladdkakor blev torra.

Kladdkakan avnjöts igår kväll tillsammans med glass.
Och en bit när vi fikade vid skjutbanan i Norrköping...
... och ja just det, en bit med glass när vi kom hem blev det ju också ;)

Detta receptet har jag alltid använt till mina kladdkakor och dom blir alltid bra (förutom med gamla ugnen då).
Tror att det var Martina som hittade receptet någonstans, lite roligt recept är det i alla fall!


Vanlig kladdkaka

2 välformade ägg
3 dl sött socker
150 gram smörigt margarin
1,5 dl vackert vetemjöl
1,5 tsk stämmningshöjande vaniljsocker
4 msk välsmakande kakao

Vispa ägg och socker till en porös blandning.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och kakao för sig.
Häll denna blandning och det smälta margarinet i äggblandningen.
Rör ordentligt och häll det i en smord bakform.
Sätt in i ugnen på 175 grader mellan 20-30 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.




Mumsig kladdkaka!


Fika på balkongen! På bilden syns ju den fina trallen vi lagt.
Plockade upp bordet från förrådet och köpte två stolar på
Jysk idag. Så nu är det bara lite blommor som fattas på
balkongen.


Fina tingeling muggen jag köpte i disneyaffären i Paris :)


Var bara tvungen att lägga upp den här galna bilden jag tog på
Sonny idag på skjutbanan i Norrköping.


My little pony

Visste ni att jag samlar på My little ponys?

Om inte, nu vet ni :)

Här är några av mina finaste, det är de första My little ponys som tillverkades (1982-1983).
Jag har alla förutom Snuzzle!!


COTTON CANDY


BUTTERSCOTCH


BLOSSOM


BLUE BELLE


MINTY

Franska macarons och bröllopstårta

Måste ju visa lite franska bakverk från resan :)


En dag åt jag och Mikael chocolate eclair, har alltid velat smaka såna
för de ser så gott ut när man bakar dom. Men... blev faktiskt lite besviken
var inte alls lika gott som jag trott.


Mikael tyckte att den var mumsig.


Här köpte vi den, många mumsiga kakor och bakelser fanns det.



Bröllopstårtan!


Tårtan med brudparet!


En äkta fransk chokladmacaron i kingsize :)


Glömde ta fler bilder på macaronsen. Vi köpte massor!!
Smakerna var, tror jag: Choklad, Karamell, Pistasch, Kaffe, Jordgubb
och vanilj.

Hjortronmuffins

Se där ja! Nu är jag tillbaka i bloggen igen efter lite semester, har ju bland annat varit på bröllop i Paris (mitt eget ;))

Vår ugn har ju varit trasig ett tag, ja, sedan nyår faktiskt när mamma tog sönder den. Haha... nej, skoja bara.

Idag fick vi en ny ugn! Wiiih... med häll och allt. Så jag var tvungen att prova den.

Det fick bli:

Hjortronmuffins

150 gram  smör 
2,5 dl  socker
3 st  ägg
3,5 dl  mjöl
3 tsk  vaniljsocker 
2 tsk  bakpulver
0,5 dl  mjölk
fyllning
1 dl  hjortronsylt

  • 1. rör smör och socker poröst.
  • 2. tillsätt ett ägg i taget o rör kraftigt.
  • 3. blanda ner torra ingredienser och mjölken.
  • 4. klicka ner smeten i muffins formar, nästan till hälften, klicka 1 tsk sylt i varje muffins.
  • 5. grädda mitt i ugnen 225g 10-15 minuter.

    (jag snodde receptet härifrån:
    http://www.kokaihop.se/recept/hjortronmuffins)




    Nya ugnen :)


    Klara för gräddning, alla har fått lite norrländskt guld


    Färdiggräddade!


    Lite frosting och dekoration på, färdigt!

  • Ananaspaj

    Idag har jag bakat ananaspaj till familjen!
    Så det blev mys till Lets dance och pajätande :)

    Receptet är taget från ica.se :)

    Ananaspaj

    150 gram smör
    1 dl strösocker
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    1 ägg
    2 dl creme fraiche
    1 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    500 gram krossad ananas

    Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen, för hand eller i mixer.
    Tryck ut degen i en pajform.

    Blanda ägg, creme fraiche, socker och vaniljsocker i en skål.
    Tillsätt sedan väl avrunnen ananas.

    Grädda pajen i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 40 min.

    Servera pajen med till exempel vaniljglass.


    Tryck ut pajdegen i formen med dina prinskorvsfingrar
    med svart nagellack ;)


    På med fyllningen!


    Färdiggräddad ananaspaj!


    Mums... Ananaspaj med vaniljglass och kolasås gjord på
    kondenserad mjölk (Josefina gjorde den).

    Cookies

    Har precis bakat cookies här i Gualöv!

    Det blev såna här cookies: http://bakeoholic.blogg.se/2010/july/godis-kakor.html
    En smet med non-stop, en med jellybeans och en med polkagris.


    Alla ingredienser plus den goda saften vi köpte idag.
    Fun light kiwi och grönt te.


    Josefina och Sonny var oxå med :)


    Hacka hacka (Råkade hacka mej i handen oxå)


    Smeten som är såå god.


    Klicka ut smeten på plåten.


    Dom med polkagris i blev roliga :)


    Mumsiga cookies.


    Sonny fick prova Sunnys täcke.


    Stay tuned, imorgon blir det ananaspaj!!

    Om

    Min profilbild

    Evelina

    Hej! Du har kommit till en sann bakeoholic som älskar att baka muffins och andra små godsaker! Läs min blogg och ta del av mina recept och tips. Lämna gärna en kommentar!!
    RSS 2.0